Taloudellinen turvallisuus

Työllisyys

Taloudellinen tilanne on jokaiselle merkittävä, jos on tiukkaa, ei eläminen ole helppoa. Muista itse ajan lasten ollessa pieniä, elämisen marginaalit olivat hyvin tiukoilla, kodinkoneen uusiminen tai hankinta oli suunniteltava tarkkaan. Jokaiselle tulee tarjota mahdollisuus työssä käyntiin, ammattikoulutukseen ja itsensä kehittämiseen työuransa aikana.

Jokaisella pitää olla tietty toimeentulo, jotta on hyvä olla, asua, liikkua ja pysyä terveenä. On myös terveellistä ja erityisen mukavaa viettää lomaa, joka sekin maksaa.

Yrittäminen

Yrittämisestä tulee saada jokamiehenoikeus niille jotka haluavat lähteä yrittäjiksi. Kunnioitan erityisesti pienyrittäjiä, joka on minun perhetaustani, koska isäni toimi myös yrittäjänä. Myös viime vuonna edesmennyt appiukkoni työskenteli ennen eläköitymistä kahden eri pienyrityksen omistajana. Pienyrittäjät ovat työnsankareita, joille raha tulee vain myydystä ja tehdystä palveluksesta tai tuotteen myynnistä. Yrittäjyyteen kannustaminen on yhteiskunnassa palvelus yrittäjälle itselleen, hänen palkkaamille työntekijöille ja yrityksen palveluja tai tuotteita ostaville ihmisille.

Olen erityisen huolissani pienipalkkaisten naisten, kuten valtiolla tai kunta-alalla työskentelevistä terveydenhoito- ja toimistotyöntekijöistä. Hallituksen leikkaukset ovat kummallisesti kohdistuneet paljolti tähän ryhmään, jossa kilttien naisten lomarahat leikattu ja samaan aikaan työaikaa on pidennetty, eläkeikäkin on noussut jo aivan huippuunsa.

Työttömälle on tehty aktiivimalli, jonka tarkoituksena on kiristää työtön töihin heikentämällä hänen taloudellista tilannettaan. Ideassa olisi jotain hyvää, jos olisi olemassa sellaisia lyhytaikaisia työpaikkoja tai asiallisia kursseja, joissa tätä aktiivisuutta voisi osoittaa. Näin ei kuitenkaan ole, joten aktiivimalli on jäänyt työttömän kiusaamismalliksi.

Ilmastonmuutos

Kaiken elämän pohjana tulee olla kestävä kehitys, johon liittyy ilmastonmuutos. Tämä on vakava asia, johon on tehtävä kaikki mahdollinen maailmanlaajuisessa yhteistyössä. Suomen tulee osallistua kykynsä mukaan toteutukseen.

Ilmastonmuutosta tulee hillitä tehokkaimmilla mahdollisilla keinoilla, jotka eivät sellaisenaan romauta hyvinvointia. Maapallo on kaikkien elollisten isäntä!

Autoverotuksen kehittäminen kohti vähäpäästöisten yksityisautojen suurempaa osuutta on ihmiselle tärkeää. Suomi on kuitenkin iso ja harvaanasuttu maa, jossa yksityisautoja tarvitaan jatkossakin. Yritysautojen hankkimisen kautta saatava uusien vähäpäästöisten autojen siirtymä myöhemmin yksityisautokantaan, on parempi ja nopeampi vaihtoehto kuin rangaista rahallisesti vanhojen runsaspäästöisten autojen yksityisomistajia


Liike Nyt -yhteisön kansanedustajaehdokas 2019