Etätyö on ilmastoteko – Etätyönteosta ilmastopolitiikkaa

Mielestäni etätyö tulee ottaa ilmaston muutoksen hallinnassa meillä Suomessa yhdeksi keinoksi vähentää hiilidioksidipäästöjä. Tässä on valtion ja kunnan hallinnoilla mahdollisuus olla etulinjassa esimerkin näyttäjänä. Yritykset voivat osallistua, voidaan muodostaa kilpailu kokonaisetätyöpäivien määrästä tai suhteellisesta osuudesta.

Suomen tulisi yhtenä keinona pyrkiä vähentämään ilmastolle haitallisia päästöjä edistämällä etätyön mahdollisuuksia työelämässä. Suomen ympäristökeskuksen ryhmäpäällikkö Ville Helminen on todennut SYKEn sivuilla, että jopa 75 prosenttia työmatkakilometreistä kuljetaan henkilöautolla, joten etätyössä on merkittävä potentiaali liikenteen ilmastopäästöjen vähentämiseen. Etätyö on ilmastoteko.

Suomessa on vietetty Kansallista etätyöpäivää jo vuodesta 2011. Suomen ympäristökeskuksen mukaan etätyö vaikuttaa niin työhyvinvointiin kuin liikenneturvallisuuteen, sillä työmatkaliikenteen vähentyessä vähentyvät myös liikenneruuhkat ja liikenne toimii sujuvammin. Silti liian moni työnantaja jättää tämän mahdollisuuden käyttämättä.

Tilastokeskuksen (2015) vuoden 2015 tilaston mukaan suurimmat määrät asuinkuntansa ulkopuolella töissä käyvistä olivat Ahvenanmaalla 49,8%, Kanta-Hämeessä 43,1% ja Uudellamaalla 41,3% työssäkäyvistä. Findikaattorin (2015) mukaan keskimääräinen suomalaisen työmatka on 14 kilometriä. Työmatkojen keskipituus on kuitenkin 1,5-kertaistunut vuodesta 1990 lähtien. Findikaattorin mukaan tämä johtuu pääasiassa kolmesta tekijästä: työssäkäyntialueiden laajentumisesta, kaupunkiseutujen välisten työmatkojen lisääntymisestä sekä työpaikkojen erikoistumisesta.

Suomen ympäristökeskuksen ja Trafin mukaan etätyöskentely voisi vähentää työmatkaliikenteestä aiheutuvia kasvihuonepäästöjä jopa seitsemällä prosentilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *