Vaalityöstä

En ole itse vielä aloittanut vaalityötä, koska vaaleihin on vielä aikaa ja vietän vaimoni kanssa lomaa.

Kuitenkin poliittinen keskustelu on kovin vilkas ja pääministerivaaleille tyypillinen media käyttäytyminen on alkanut. Onko kyse pääministerivaaleista vai eduskuntavaaleista?

Liike Nyt kannalta kyse on eduskuntavaaleista – olemme valitsemassa eduskuntaa kansanedustajia edustamaa sinua ja meitä muita. Se että valtiosäännön mukaan pääministeriehdokas tulee suurimmasta puolueesta, on toki selviö. Tällä on haluttu lisätä eduskunnan vaikutusvaltaa ohitse presidentin, jolla oli aikaisemmin suurempi valta pääministeriä, tai oikeammin hallituksen muodostajaa tai tunnustelijaa, valitessaan.

Mutta samalla on tehty karhupalvelus demokratialle. Käytön tätä sanaa, vaikka se on minun nimelleni epäedullinen, mutta humoristinen. Vaalit henkilöityvät pääministeriehdokkaaseen liikaa, asiat jäävät taka-alalle. Tärkeimmäksi muodostuukin se, miten tuon pääministeriehdokas osaa käyttäytyä tai miltä hän näyttää. Asiaóilla ei ole enää merkitystä?

Samalla pääministerivaalin asetelma antaa vallan näiden pääministeriehdokkaiden haltuun – ilmaiseksi. Heistä tulee se joka päättää asioista. Ensinnä puolueissa ja sitten hallitusneuvotteluissa ja lopulta pääministerinä muiden hallitukseen otettujen entisten pääministeriehdoikkaiden kanssa.

Ja näin olemme muodostaneet uuden diktatuurin lajin – esiintymiskelpoisten entisten pääministeriehdokkaiden diktatuurin. Tuo kuulostaa huonolta, olisiko kyseessä Hyvä Veljet -verkosto? Siitä kai onkin kyse.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *