Valitsijayhdistys ja vaalipiiri

Monella tuntuu olevan vaikeuksia hahmottaa, mistä valitsijayhdistyksen nimien keräämisessä on kyse. Heillä on se käsitys, että nimet julkistetaan ja lomakkeessa olevat tiedot sellaisenaan ovat heti julkisia. Ja tämä hankaloittaa valitsijayhdistyksen nimien keräämistä, koska ihmiset ovat haluttomia kirjaamaan omia tietojaan jollekin listalle. Ja että nimi listalla sitoo heidät tuohon ehdokkaaseen pysyvästi.

Kysehän on siitä, että kunkin puolueesta riippumattoman ehdokkaan pitää saada 100 henkilön kannatus siihen, että ehdokas on heidän puolestaan kelpoinen kansanedustajaehdokkaaksi. Allekirjoittajien tulee olla äänioikeutettuja siinä vaalipiirissä, jonne ehdokas aiotaan asettaa ehdolle.

Uudenmaan vaalipiiristä, johon kuuluvat Askola, Espoo, Hanko, Hyvinkää, Inkoo, Järvenpää, Karkkila, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Lapinjärvi, Lohja, Loviisa, Myrskylä, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Porvoo, Pukkila, Raasepori, Sipoo, Siuntio, Tuusula, Vantaa ja Vihti, valitaan yhteensä 36 kansanedustajaa. Helsingistä omana vaalipiirinään valitaan 22 kansanedustajaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *