Ihmisen elämänaikainen kehittäminen

Olen omasta mielestäni hyvä esimerkki koko työuran ja elämän aikaisesta itsensä kehittämisestä.

Poliisin urani alkoi viiden kuukauden lyhyellä poliisikokelaskurssilla Tampereen poliisikurssikeskuksessa, jossa poliisin perustutkinnosta on myöhemmin tullut kolmivuotinen Poliisiammattikorkeakoulu. Virkaurallani kouluttauduin monille erikoisaloille, joista tässä nyt voisi mainita pommiterrorin torjunnan, siviilimoottoripyöräpoliisin tehtäviä, huumerikostorjunta, tarkkailutehtävän, rikostiedustelun sekä analytiikan. Poliisin työ on hyvin monipuolista ja siitä voi lähes jokainen löytää itselleen sopivan erityisalan, kunhan poliisin perustyö on koettu ja hallinnassa.

Poliisin työn on ollut jatkuvaa kehittymistä, koska yhteiskunta on kehittynyt ja lainsäädäntö on muuttunut itsenäisyyden alun Suomen vanhoista pykälistä EU-ajan Suomeen perusoikeus- ja ihmisoikeussopimusten mukaiseksi. Virkaurallani on poliisityö muuttunut reinikaismaisesta ristiriitojen sovittelusta muotomääräisempään suuntaan. Toisaalta muutos on ollut hyvä, toisaalta taas jonkinlainen ihmisläheisyys on kadonnut.

Siitä elämänkestävästä opiskelusta – virkauran aikana ryhdyin poliisityön ohella iltaopiskelemaan +50-ikäisenä tietotekniikkaa, ohjelmistotuotantoa. Kyse oli Omnia datanomilinjasta, josta lopulta valmistuinkin, vaikka muut aktiviteetit toivat vielä lisähaastetta.

Muut aktiviteetit olivat siis omakotitalon rakentamista, johon piti taas opiskella lisää ”vanhoilla” päivillä. Olin joskus nuorempana päättänyt, että tuollaiseen oravanpyörään en koskaan lähde, kun olin seurannut tuttavieni rakennusprojektien stressitasojen sekä avioerotilastojen kasvatusta. No, talo on pystyssä, eikä avioeroa tullut sen aikana, koska olin jo eronnut edellisestä parisuhteestani. Emme olleet nykyisen vaimoni kanssa vielä avioliitossa, mutta nyt olemme, eikä rakennustyö ainakaan parisuhdetta haitannut, päin vastoin.

Olen opiskellut myös uutta jatkuvasti samalla kun olen tehnyt Euroopan yhteisön rahoittamissa ns. twinning-hankkeissa lainvalvontaviranomaisten kehitystyötä erilaisissa poliisi- ja lainvalvonta-aiheissa Jordaniassa, Kosovossa, Georgiassa ja Turkissa. Nämä ovat antaneet minulle, hyvän käsityksen siitä, mikä Suomessa on hyvää.

Niin, elämän aikainen opiskelu! Jäätyäni eläkkeelle rikospoliisihommista, ryhdyin opiskelemaan yksityisen turvallisuusalan perustutkintoa, jälleen Omniassa. Samalla ryhdyin toiminimiyrittäjäksi, jossa yhteydessä olen perehtynyt jälleen uuteen maailmaan, yrittämiseen.

Ja nyt siis olen perehtymässä kansanedustustyöhön, yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Tässä aiheessa minusta ei tule ammattilaista – sen lupaan teille – mutta erittäin hyvä amatööri!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *