Ajankohtainen keskustelu turvallisuudesta

Viimeisinä päivinä on keskustelu yleisestä turvallisuudesta ja seksuaalirikoksista sekä näiden rikosten ennalta estämisestä on ollut asiallisempaa ja kiihkottomampaa. Toki siitä eräät puolueet taitavat tehdä vaaliasetta.

Ennalta ehkäiseminen on näin vakavissa henkilöä loukkaavissa rikoksista ehdottomasti paras keino yhteiskunnalle ja uhreille niistä selviytymiseen. Suomalainen pääasiallisesti kansainvälisesti kohtuullisen tasa-arvoisesti ajatteleva ja käyttäytyvä mies ei ole maailmalla vakio.

Tuoreita keskusteluja on värittänyt maahanmuuttajien ja aikaisempien turvapaikan saajien ulostulo siitä, että olemme odottaneet tässä suuressa vyöryssä tulleiden pakolaisten omaavan heti Suomeen saavuttuaan samanlaiset arvot kuin meillä on ollut. Kuitenkin Kanadaan paenneen 18 vuotiaan saudinaisen Rahaf Mohammed al-Qununin kommentit naisen asemasta Saudeissa ja irakilaisen Sirwa Farikin samansuuntaiset kommentit Irakista kertovat miesten arvoista naisia kohtaan näissä maissa. Omat kokemukseni Jordaniassa työskentelyn ajalta ovat samansuuntaisia, vaikkakin maa on länsimaistunut sekä havaintojen mukaan siellä yhteiskunta toimi edellä mainittuihin maihin verrattuna.

Turvapaikanhakijoiden taustojen selvittäminen ison turvapaikanhakija-aallon aikana oli Suomen viranomaisille mahdotonta. Käytettävissä oli ainoastaan kunkin oma kertomus, koska lähtömaista, pääosin Irakista, Syyriasta ja Afganistanista olisi ollut mahdotonta saada mitään tietoa maiden sekavan tilanteen takia. Toisaalta ei olisi edes asiallistakaan tiedustella turvapaikanhakijan kotimaasta viranomaisilta, että onko tämä ja tämä kohdannut teiltä sortoa tai kidusta, mikähän olisi vastaus tai mitä kävisi heidän omaisille? Siis Suomeen tuli suuri määrä turvapaikanhakijoita, pääosin yksinäisiä miehiä, joiden taustoista emme tienneet mitään, muuta kuin se, jonka he itse kertoivat, oli se sitten totta tai valhetta. Vertaisin työssäni poliisina tätä ilmiötä siihen, että meille oli Suomeen pudotettu iso määrä ihmisiä suoraa ilmasta, joista emme tiedä mitään, edes kansallisuus ei ole aina varma., ovat he kilttejä vai pahoja?

Ulkomailta Suomeen turvapaikan hakijana tai muuten tulleiden osuutta rikoksissa vertaillaan usein Suomen kansalaisten tekemiin rikoksiin. Minusta tämä vertailu on harhaanjohtava, koska yhteiskunta joutuu kestämään suomalaisten rikoksia, sillä he ovat täällä syntyneet ja tämä on heidän kotimaansa, eikä heitä täältä voida minnekään karkoittaa. Meiltä turvapaikan saaneiden osalta pitäisi vaatia parempaa käytöstä, koska me olemme halunneet heitä auttaa eikä heidän Suomessa oleminen ole tätä kautta syntymäoikeus tai meille velvoite. Ei auttavaa kättä tulisi purra, kädellä on oikeus loukkaantua siitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *